Korreloiko kosmetiikan hinta laatuun?

Korreloiko kosmetiikan hinta laatuun?

Kosmetiikkamarkkinoinnin ja -tarjonnan aallokosta voi olla vaikeaa tunnistaa laatua ja siten verrata tuotteiden hintaa. Tarjolla on useita eri brändejä, funktionaalista kosmetiikkaa, luonnonkosmetiikkaa, luomukosmetiikkaa, K-kosmetiikkaa sekä erilaisia ihonhoitorutiineja ja ideologioita. Runsaan tarjonnan keskellä on helppoa päätyä tutun ja tunnetun brändin tuotteisiin, joiden markkinointi huokuu samaistuttavia arvoja tai haluttavia lupauksia. Mutta mikä on oikeasti laadukasta ja mistä kannattaa maksaa? Onko kallis parempaa, saako halvalla hyvää?

Maksatko merkistä?

Monipuolisen tarjonnan keskellä on hyvä pysähtyä sen äärelle, millä perusteella teet kosmetiikkaostoksia. Metsästäkö tiettyjä sertifikaatteja, tai suositko tunnettujen ketjujen suosituksia? Tuttuun ja tunnettuun brändiin on helppo tukeutua. Luomme yhteyden merkin ja laadun välillä. Saatamme yllättyä, kun kansainvälisesti tunnetun brändin kasvovoiteen INCI-sisällöstä löytyykin ihoa kuivattavia aineisosia, hellävaraiseksi mainostettu puhdistusmaito kiristää kasvolla alkoholipitoisuuden vuoksi, tai manteliöljyssä onkin vain jokunen prosentti manteliöljyä. 

Tuttuuden lisäksi luomme mielikuvaa hinnan perusteella. Kalliisakin seerumissa voi kuitenkin olla täyteaineita tai kitsaasti vaikuttavissa aineita - tai se ei ole suunniteltu ihotyypillesi. Lyhytaikaisesti käytettynä iho voi tuntua hyvälle ja näyttää kimmoisalta. Pitkäkestoisesti seerumi ei kuitenkaan täytä kuluttajalle markkinoituja ominaisuuksia tai hoida ihoa. Merkki, pakkaus ja kansainväliset markkinointikampanjat saattavat maksaa kuluttajalle tuotteessa enemmän kuin itse sisältö. 

Tutkimusten mukaan jopa 70% kosmetiikkavalinnoista on niin sanottuja hutiostoksia. Virheostoksella tarkoitetaan tässä yhteydessä tuotteen sopimattomuutta pitkällä aikavälillä tai tarpeettomien tuotteiden ostamista. Pahimmassa tapauksessa tuote heitetään pois tai se vanhenee ennen käyttöä. Näin kuormitetaan sekä lompakkoa että ympäristöä turhaan.

Omia valintoja kannattaa kyseenalaistaa 

Laadusta, tuotteen toimivuudesta ja käytettävyydestä tai ylellisyydestä ei tarvitse tinkiä. Runsaudenpulassa olennaista on ymmärtää, mitä oma iho tarvitsee ja perehtyä siihen, mitä ostaa. Kun tuotteen valitsee oman tarpeen, tuotesisällön, mukavan käyttökokemuksen ja hinnan perusteella, välttyy huomattavilta virheostoksilta. Hyviä, toimivia ja hoitavia tuotteita on saatavilla kohtuulliseen hintaan. 

Perusihonhoito ei ole mutkikasta. Ihoa tulee puhdistaa, kosteuttaa ja suojata. Kannattaa varmistaa, että puhdistukseen käytettävä tuote ei ole haitallinen ihon omalle suojamekanismille, ja että tuotteissa ei ole esimerkiksi allergisoivia aineita. Toisaalta vaikkapa puhdistusmaito tai -öljy voi jo itsessään sisältää hoitavia ainesosia, jolloin myös kuivan ihon kosteuttaminen helpottuu. Perehdy siis tuotesisältöön ja oman ihotyyppisi tarpeisiin. Lisäbuustina iholle voi tarjota ajoittain kuorintaa tai erityistä kosteutusta, jotta edistetään ihosolukon uusiutumista ja hyvinvointia, sekä autetaan ihoa selviytymään esimerkiksi auringon tai kuivan pakkasilman vaikutuksilta. 

Mikäli ihonhoitotuotteen ainesosaluettelo on köyhä, ei tuotteella ole pitkäkestoista hoitavaa vaikutusta tarpeeksi tai lainkaan. Moni tuote voi siis näyttää ja tuntua hyvälle, mutta se ei ravitse tai hoida ihoa tai toimii jopa ihon omaa suojamekanismia vastaan. Kallis ei aina tarkoita hoitavaa, hyvää tai sisällöllisesti rikasta. Ihonhoitorutiineja jopa laaditaan ja markkinoidaan siten, että yhden kosmetiikkatuotteen käyttäminen luo tarpeen toiselle. 

Jokainen ostos on sijoitus jonkun liiketoimintaan ja omaan hyvinvointiisi

Kallis tuote ei takaa hyvää sisältöä tai vastaavuutta omiin tarpeisiin. Toisaalta äärimmäisen edullinen hinta saattaa olla huono enne tuotteen eettisestä tuottamisesta tai vaikuttavien aineiden pitoisuuksista. Tuotteen nimi tai markkinointilupaus ei välttämättä kerro sisällöstä tai vaikuttavuudesta, vaikka tähän haasteeseen yritetään puuttua myös lainsäädännöllisin keinoin.

Ihonhoito voi kuitenkin olla helppoa, toimivaa ja hauskaa. Paluu perusasioiden ääreen antaa mahdollisuuden omalle iholle toimia sen luontaisella tavalla. Moneen ihon luontaiseen haasteeseen voi löytyä luonnollinen ja hoitava ratkaisu, luonnonperäisten ja ihoa aidosti hoitavien vaikuttavien aineiden avulla.

Jos etsit laatua, tiedosta  mitä ostat ja käytät, ja miksi. Mikäli arvosi on eettisesti tuotettu ja puhdas tuote, perehdy purkin sisältöön ja mieti, mitä ihosi oikeasti tarvitsee. Monilta pienemmiltä tuottajilta voi saada laadukkaita tuotteita edullisempaan hintaan eettisesti tuotettuna. Jotta voit nauttia ihonhoidosta ja kosmetiikkaostoksestasi täysillä, pohdi seuraavia ostopäätöstä tehdessäsi:

  • Mitä tuotteen luvataan tekevän
  • Mikä on oma tarpeesi
  • Mitä tuote sisältää täyttääkseen lupauksen 
  • Onko ostopäätös sopiva lompakollesi 

Plussaa on, mikäli tuote tuo vielä halutun käyttäjäkokemuksen tai elämyksellisyyden - silloin purkki tulee aina käytettyä viimeistä tippaa myöten <3 

 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.