Kasviöljyjen saippuoimaton sydän

Kasviöljyjen saippuoimaton sydän

Kasviöljyillä on lukuisia hyviä vaikutuksia ihoon

Kasviöljyillä on monia biologisia vaikutuksia: ne voivat toimia ihoa pehmentävinä sekä ihottumia ja tulehdusta estävinä ainesosina. Kasviöljyt sisältävät runsaasti rasvahappoja, jotka edesauttavat ihoa rakentamaan suojamuuria ja siten ihon luonnollista suojautumista ympäristön rasitustekijöiltä, sekä estävät kosteuden haihtumista iholta. Kasviöljyt voivat rauhoittaa kuivaa tai vaurioitunutta ihoa.

Öljyt eivät varsinaisesti kosteuta ihoa, koska ne eivät itsessään sisällä vettä eli kosteutta. Öljyt auttavat ihoa pitämään kosteuden ja vahvistavat ihon sarveiskerroksessa solujen välistä "sementtiä". Kuivalla ja ikääntyvällä iholla sebumin eli talin erittyminen on alentunut ja kosteuden haihtuminen lisääntynyt. Runsaasti kasviöljyjä sisältävät tuotteet auttavat tasapainottamaan sebumin tuotantoa.

Rasvahapot ovat välttämättömiä ihon terveydelle ja toiminnalle, ja niillä on useita hoitavia vaikutuksia. Rasvahapoista elimistöllemme välttämättömiä ovat omega-3 -rasvahappoihin lukeutuva alfalinoleenihappo sekä omega-6 -rasvahappoihin lukeutuva linolihappo. Näitä elimistö ei kuitenkaan itse pysty tuottamaan. 

Monityydyttymättömien rasvahappojen merkitys soluaineenvaihdunnalle tekevät kasviöljyt tärkeiksi myös kosmetiikkateollisuudelle. Niillä on säätelyvaikutus ihosoluihin ja erityisesti solukalvojen uusiutumiselle. Harvoin kuitenkin pysähdymme miettimään, mitä nämä rasvahapot oikeastaan ovat, ja mitä kaikkea muuta kasviöljyt pitävät sisällään.

Oletko koskaan törmännyt saippuoimattomaan aineeseen?

Mikään kasviöljy ei ole sataprosenttisesti öljyä tai rasvaa. Öljyssä on siis muutakin kuin vain öljyä. Kasviöljy koostuu varsinaisista rasvoista eli triglyserideistä sekä saippuoimattomasta osasta. Triglyseridien sisältämät rasvahapot saippuoituvat, ja nämä öljyn muut yhdisteet eivät saippuoidu. 

Esimerkiksi arganpuun siemenet sisältävät paljon öljyä, jopa 50%. Öljy koostuu 95 %:sti triglyserideistä, pääasiassa tyydyttymättömistä rasvahapoista kuten linolihaposta. Saippuoitumaton osuus muodostuu puolestaan muun muassa karoteeneista ja E-vitamiinista. 

Usein kasviöljyn saippuoimaton osuus koostuukin juuri vitamiineista ja antioksidanteista, sekä muista iholle hyödyllisistä aineista kuten fytosterolista, tanniineista ja karotenoideista. Esimerkiksi oliiviöljyn saippuoitumaton osa sisältää E- ja A-vitamiinia, fytosteroleja ja skvaleenia. Näihin öljyjen saippuoimattomiin sydämiin kiteytyvät myös tulehdusta lievittävät ominaisuudet. Saippuoimattomat osat suojaavat kollageenia ja elastiiniä, sekä rauhoittavat ihoa. 

Saippuoimaton osuus öljyissä on usein minimaalisen pieni, vain prosentin tai pari luokkaa, vaikka ne ovatkin vaikuttavuudeltaan merkittäviä. Yksinkertaistettuna saippuoimaton osuus on kasviöljyn osa, joka ei hajoa, kun öljyn rasvahappoja jalostetaan käytettäväksi kosmetiikassa. Suurin osa öljyistä sisältää alle 2% saippuoimatonta osuutta. Kun kyse on luonnon omasta antimesta, öljyjen laatu ja rasvahappokoostumukset voivat vaihdella hieman. 

Saippuoimaton vai ylirasvoitettu

Terminä saippuoimaton on huonosti tunnettu ja vakiintumaton. Englanniksi termiä käytetään monikossa unsaponifiables. Kosmetiikkatuotteen INCI-listasta voi bongata esimerkiksi Olea Europaea Oil Unsaponifiables, joka on oliiviöljyn saippuoimaton osa. Toisinaan puhutaan myös ylirasvoitetusta tuotteesta silloin, kun siinä on jäljellä saippuoimattomia kasviöljyjä. 

Luonnonkosmetiikassa kasviöljyjä löytyy esimerkiksi puhdistustuotteista, kosteusvoiteista ja seerumeista. Myös pelkkiä öljyjä voi hyödyntää ihonhoidossa. Kasviöljyjä voi ostaa yksittäisinä, tai usean eri kasviöljyn muodostamana yhdisteenä eli yleensä tuotteena; tällöin kyseessä on usein ihoöljy tai esimerkiksi öljyseerumi.

Jos olet raskaana, haluat vähentää kemikaalikuormaa tai välttää vaikkapa tiettyjä eteerisiä öljyjä ja hajusteita, ovat yksittäiset kasviöljyt hyvä valinta ihonhoidolle. Mikäli haluat ravita ihoa useammalla öljyllä tai päästä helpolla, voit valita valmiin tuotteen. Valmiissa tuotteessa on huomioitu myös käyttötarkoitus ja käyttäjäkokemus sekä öljyn tai öljyjen haluttu vaikutus. Halutessasi vartaloöljyjen luksusta, kurkkaa esimerkiksi ranskalainen La Sublime verkkoputiikistamme 🤍 

Yleisesti ottaen kasviöljyt tarjoavat erinomaisen ja luonnollisen vaikuttavuuden ihonhoitotuotteisiin, eikä saippuoimaton, unsaponifiables tai ylirasvoitettu -termejä kannata ainakaan vältellä tuotteissa. Nämä öljyjen sydämet tekevät tuotteista ihoasi helliviä tehoaineita. 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.