Myytit kosteusvoiteista – millainen on hyvä kasvovoide?

Myytit kosteusvoiteista – millainen on hyvä kasvovoide?

Riittääkö pelkkä kosteutus?

Iho on monimutkainen elin, ja se mitä ihosi kulloinkin tarvitsee voidakseen hyvin on suhteellinen kysymys. Perinteisesti kosteus-, ja erityisesti kasvovoiteen perustehtävänä on ollut nimenomaan kosteuttaminen. Myös iso osa tutkimustyöstä kosmetiikkaa ja ihonhoitoa tutkittaessa lähtee liikkeelle tästä kosteutuksen perusoletuksesta. Lähtökohtana on siis, että kosteusvoide on kosteuttava. Kosteutus voi perustua esimerkiksi kosteutta sitoviin aineisiin kuten glyseriiniin, hyaluronihappoon tai vaikkapa aloe veraan.

Kosteuden sitominen yksin ei kuitenkaan vielä hoida ihoa tai tee siitä elastista. Tarvitaan myös aineita, jotka auttavan ihoa säilyttämään kosteuden. Tässä apuna voivat olla erilaiset kasviöljyt tai keramidit. Myös erilaiset rasvahapot vahvistavat ihon suojamuuria ja siten auttavat estämään kosteuden haihtumista iholta. Nämä tunnistaa INCI-listalta esimerkiksi Palmatic- ja Linoleic acid -nimillä. Voit myös etsiä tuotteesta esimerkiksi arganöljyä tai hampunsiemenöljyä. 

Kolmas hyvän kosteusvoiteen ominaisuus on okkulsiivinen aine, joka asettuu ihon pinnalle ehkäisemään kosteuden haihtumista. Näin kerätty kosteus ei pääse yhtä helposti pakoon iholta esimerkiksi lämpötilan vaihtelun vuoksi. Osa raaka-aineista kuten sheavoi toimivat luontaisesti okkulsiivisina aineina. Luonnonkosmetiikassa kosteuden haihtumisen ehkäisyyn käytetään myös erilaisia kasvivahoja. Tiivistetysti voidaan todeta, että kosteusvoiteen tarkoituksena on pitää iho kosteutettuna ja lukita kosteus ihoon.

Mitä muuta kasvovoiteelta voi toivoa?

Lisäksi valmistaja tai kuluttaja voi toki haluta voiteelta myös muita ominaisuuksia. Kasvovoide voi tarjota esimerkiksi apua ihon punoitukseen, ehkäistä finnejä tai kirkastaa ihoa. Lisäksi voide voi sisältää esimerkiksi antioksidanttisia ainesiosia tarjoamaan erityistä suojaa rasitustekijoita vastaan, tai buustata sellaisia vitamiineja, joita ihossa esiintyy luontaisestikin. Kokonaisvaltaista ihonhoitokokemusta voi parantaa myös voiteen sopivalla koostumuksella tai miellyttävällä tuoksulla.

Monien muuttujien ja mahdollisuuksien vuoksi onkin hyvä tietää itse, mitä tai millaisia ominaisuuksia haluaa tai tarvitsee kosteusvoiteelta. Itselle sopivan kasvovoiteen valintaan vaikuttavat ominaisuuksien lisäksi vaikkapa arvot. Osa suosii luonnonkosmetiikkaa, osa EU:ssa tuotettua valvottua ja eläinkokeetonta ihonhoitoa.

 

Kasvovoiteisiin liittyviä myyttejä

Ensimmäinen kasvovoiteisiin liittyvä myyttinen mielikuva on, että hyvä voide on kallis, sillä vaikuttavien ainesosien lisääminen tekee aina tuotteesta erityisen kalliin. Usein tuotteen brändi tai kansainväliset mainoskampanjat maksavat tuotteessa kuitenkin enemmän kuin sisältö. Siksi on mahdollista löytää omalle kukkarolle sopivia, hyviä tuotteita, joilla on kosteuttavia ja hoitavia vaikutuksia.

Mikäli peruskosteutus riittää, kannattaa etsiä edullinen tuote, jota voi käyttää sekä päivä- että yövoiteena, ja joka perustuu nimenomaan humektaattisiin vaikutuksiin. Lisäetuna näissä pelkistetyissä tuotteissa on se, että myös mahdolliset ärsyttävät synteettiset tai vaikkapa eteeriset öljyt on usein karsittu minimiin tai kokonaan pois. Tällainen voide on esimerkiksi Naturadon hypoallergeeninen 24h kasvovoide

Toinen kasvovoiteisiin liittyvä myytti on, että tarvitset aina erikseen päivä- ja yövoiteen. Öisin iho menettää enemmän kosteutta ja uusiutuu. Siksi illalla kannattaa panostaa runsaampiin ja hoitavampiin voiteisiin, joissa on myös kosteuden haihtumista estäviä ainesosia. Ihosi ei kuitenkaan erota sitä, onko kyseessä yö- vai päivävoide. Pääasia on, että löydät itsellesi tarpeeksi kosteuttavan kasvovoiteen, joka sopii tarpeisiisi. Mikäli haluat buustata ihosi uusiutumista ja kosteutusta, voit etsiä INCI-listasta esimerkiksi kollageenia. Marine Collagen yövoide pitää sisällään meriperäistä kollageenia sekä luomuruusuvettä, jotka kosteuttavat yön aikana ihoa tehokkaasti. Kollageeni on ihon tärkein rakennusaine ja sen määrä vähenee iän myötä. 

Kolmas myytti on kasvovoiteen INCI-listan yksiselitteiset pahikset. Listalla epäilystä herättävällä ainesosalla voi toisinaan kuitenkin olla kokonaisuudessa tarvittava tehtävä tai jopa olennainen osa. Yksi yleisimmin vältelty aine on alkoholi. Kosmetiikkatuotteen sisällössä on kuitenkin kysymys kokonaisuudesta ja tarkoituksenmukaisuudesta. 

Alkoholeja on monenlaisia, kuten ihoa hoitavia rasva-alkoholeja, joita käytetään yleensä silloin kun tuotteeseen haetaan ihoa pehmentäviä tai kosteutta lukitsevia ominaisuuksia. Toisaalta alkoholin ansiosta aktiiviaineet voivat päästä syvemmälle ihoon riittävän korkeina pitoisuuksina, eivätkä kaikki vaikuttavat aineet imeydy ilman alkoholin apua lainkaan. Lisäksi alkoholi parantaa tuotteen säilyvyyttä. 

Viimeinen myytti liittyy INCI-listan järjestykseen. On toki hyvä tietää, mitä tuote pääsääntöisesti sisältää, mutta samalla muistaa, että järjestykselle eli pitoisuuksille voi olla hyviä perusteita. Hyvissäkin vaikuttavissa aineissa voi olla haittavaikutuksia liian suurissa pitoisuuksissa, joten aina enempi ei ole parempi. Tarpeeksi pienissä pitoisuuksissa INCI-listan järjestyksellä ei taas ole merkitystä, vaan tuotteet voidaan ilmoittaa missä järjestyksessä tahansa. Tuotteen tehokkuus ja ainesosalistan järjestys eivät kulje käsikädessä.

Yhdistämällä tiettyjä vaikuttavia aineita voidaan tehostaa haluttua vaikutusta. Hyvä esimerkki synergiaetujen kehittämisestä luonnonkosmetiikassa on Laboratoires du Cap-Ferret, jonka ideologia perustuu juurikin näiden yhteisvaikutusten hyödyntämiseen. Mikäli kasvovoiteelta haluaa niin kosteuttavia, kosteutta lukitsevia, ihon suojamuuria vahvistavia kuin antioksidanttisia vaikutuksia, kannattaa tutustua esimerkiksi sarjan La Superbe kasvovoiteeseen. Voide on tarkoitettu kuivan ja ravintoköyhän aikuisen ihon hoitoon. Todellisessa kasvovoiteiden turbossa maksat hieman enemmän vaikuttavien, luonnollisten ainesosien kombinaatiosta, josta löytyy niin luonnollista hyaluronihappoa kuin parhaita kosteutta lukitsevia ja antioksidanttisia ainesosia. 

Autamme mielellämme kasvovoiteen valinnassa ja vastaamme kaikkiin tuotekyselyihin! Voit olla yhteydessä WhatsAppin välityksellä 040 757 1381 tai lähettää sähköpostia osoitteeseen info@hamrencosmetics.com.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.