Eteerisestä laventeliöljystä on moneen - kerää talteen DIY-vinkit!

Eteerisestä laventeliöljystä on moneen - kerää talteen DIY-vinkit!

Eteeriset öljyt ovat luonnonkosmetiikan kulmakivi

Eteeriset öljyt ovat tehokkaita aktiiviaineita ja siksi suosittuja luonnonkosmetiikassa. Juuri öljyjen tehokkuuden vuoksi pitoisuudet kosmetiikassa ovat tyypillisesti pieniä. Yleistäen voisi sanoa, että eteeriset öljyt ovat poikkeuksellisen hyvin imeytyviä ja siksi käyttöön liittyy myös rajoituksia; niitä koskaan laiteta suoraan sellaisenaan iholle. Tyypillisemmin eteeriset öljyt sekoitetaan perusoöljyyn, kuten manteliöljyyn, jojobaöljyyn tai auringonkukkaöljyyn. 

Ranskassa monikäyttöiset eteeriset öljyt ovat osa päivittäistä hyvinvointia. Öljyjä on yleensä tarjolla kaikissa niissä myymälöissä, joissa myydään luonnonkosmetiikkaa.  Luonnonkosmetiikassa eteerisiä öljyjä käytetään tuomaan sekä tuoksua että toivottua vaikutusta. 

Miksi eteerisiä öljyjä käytetään?

Tuoksuvia öljyjä on käytetty läpi historian erilaisiin ihovaivoihin, hyönteisten karkoittamiseen ja mielialan nostattamiseen. Monet eteeriset öljyt voidaan yleisesti tietää tai tuntea tietyistä ominaisuuksista, vaikka niiden vaikutuksista ei ole osoittaa riittävän vahvaa ja luotettavaa tutkimusnäyttöä. Minkään öljyn tai sitä sisältävän kosmetiikkatuotteen ei voida sanoa parantavan esimerkiksi ihosairauksia. Eteerisen öljyn haluttua vaikutusta voi kuitenkin kokeilla sekoittamalla eteeristä öljyä perusöljyyn tai päivittäiskosmetiikkaan pienissä määrin. 

Ranskalainen laventeliöljy

Laventelin sanotaan perinteisesti rahoittavan, auttavan nukahtamiseen, edesauttavan palovammojen ja haavojen paranemista, sekä edistävän ihon uusiutumista. Laventeli on yksi suosituimmista ja rakastetuimmista eteerisistä öljyistä erityisesti aromaterapian aloittelijoille ja DIY kosmetiikan valmistajille.

Laventelista löytyy luontaisesti linaloolia ja linalyyliasetaattia. Linalooli tunnetaan pääsääntöisesti tuoksustaan, mutta myös mahdollisista terapeuttisista hyödyistään. Linaloolilla on roolinsa muun muassa kivun ja tulehduksen lievityksessä. Lisäksi sillä sanotaan olevan antioksidanttisia vaikutuksia. Laventelia voi rohkeasti kokeilla erilaisiin tarkoituksiin aina huonetuoksusta rentoutumisen tueksi tai hierontaöljyksi. Alle kokosimme muutaman konkreettisen vinkin ja käyttötarkoituksen.

Miten laventeliöljyä voi käyttää

  • Iholla käytettynä: Sekoita perusöljyyn, kuten E-vitamiinipitoiseen manteliöljyyn, korkeintaan yksi prosentti eteeristä öljyä. Tyypillisesti 10 millilitraan perusöljyä sekoitetaan siis yksi pisara eteeristä öljyä. Kokeile rentouttavaan hierontaan ja jalkapohjien hoitoon.
  • Kasvoille: Sekoita tippa kasvoveden sekaan, 0,5 prosentin pitoisuutena.
  • Kutisevaan päänahkaan: Sekoita yksi tippa shampoon sekaan.
  • Tuoksulyhtyyn tai diffuuseriin: 1-3 tippaa veteen sekoitettuna.
  • DIY pyykkietikka: Sekoita 1 dl vettä, 4 dl väkiviinaetikkaa ja 20 tippaa eteeristä laventeliöljyä.
  • DIY huonesuihke: Sekoita noin 30 ml keitettyä vettä, merisuolakide sekä 6 tippaa eteeristä laventeliöljyä. Suihkauta huoneeseen tai vaikka tyynylle.
  • Kodinhoito: Tipauta yksi tippa imurin pölypussiin tai raikasta vaatekomeroa tipauttamalla yksi tippa vanutyynyyn tai tuoksukivelle.

Galimardin eteerinen laventeliöljy tulee suoraan Ranskasta, Grassesta. Reilusta ja riittoisasta 60 milliltran pipettipullosta annostelet öljyä helposti tippa kerrallaan. Saat öljyn mukana käyttöoppaan, jossa on lisää vinkkejä laventeliöljyn hyödyntämiseen kauneuden- ja kodinhoidossa.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.