Oletko ulkoilmaihminen tai auringon ystävä?
Auringonvalo nostaa serotoniinitasoja aivoissa, mikä saa meidät usein tuntemaan itsemme onnelliseksi. Hetket raikkaassa ulkoilmassa tai lämpimässä auringossa voi tehdä mielelle ihmeitä ja tuntua nautinnollisilta. Miten voisimme nauttia näistä hetkistä siten, että ihomme - suurin elimemme - ei kärsisi tai rasittuisi liikaa?
Auringosta saa energiaa ja D-vitamiinia, mutta vaikutukset näkyvät myös ihon kuormittumisena. Ihomme toimii suojana kemiallisia, fysikaalisia sekä biologisia haittatekijöitä vastaan sekä suojaa alla olevia kudoksia. Altistuminen UV-säteilylle vaikuttaa ihoon solutasolla. Pahimmillaan liiallinen altistuminen auringolle voi aiheuttaa ihosairauksia.
Ultraviolettisäteet eli UV-valo
Erityyppisillä auringonsäteillä on eri aallonpituus. Ultraviolettisäteet eli UV-valo on yksi säteilytyypeistä. UV-säteet ovat näkymättömiä ja niillä on lyhyempi aallonpituus kuin näkyvällä valolla. UV-säteily jaetaan yleensä kolmeen eri kategoriaan, joita ovat UVA-, UVB- ja UVC-säteily. 95% auringon säteistä on UVA-säteitä, eikä otsonikerros absornoi eli ime niitä. UVB-säteet muodostavat noin 5% auringon säteistä, ja ilmakehä absornoi näistä suuren osan ennen kuin säteet saavuttavat maanpinnan. UVC-säteet imeytyvät ilmakehään miltei kokonaan, eivätkä näin ollen saavuta maan pintaa.
Täällä pohjolassakin aurinko paistaa sekä kesällä että talvella. Talvella auringon säteet heijastuvat helposti lumesta. Tuore lumi heijastaa yli 80% UV-säteilystä. Myös muut pinnat, kuten vaalea hiekka heijastaa säteilyä; vertailun vuoksi hiekka voi heijastaa noin 20% säteistä, vesi selvästi vähemmän. Näin ollen heijastus lumesta on kaikkein vahvin. Sen sijaan säteily pääsee vedenpinnan läpi. Kirkkaassa vedessä puolen metrin syvyyteen tunkeutuu vielä jopa 40% säteilystä. UVA-säteet läpäisevät myös lasin, joten altistumme UV-säteilylle ulkoilman lisäksi autossa ja mahdollisesti myös sisätiloissa. UV-säteily läpäisee pilvet helpommin kuin näkyvä valo. Siksi pilvisenäkin päivänä iho voi kärsiä auringon aiheuttamista vaurioista eli palaa.
Kuinka suojaudun?
Suojaamalla itsesi huolellisesti noin 20 minuuttia ennen altistumista auringonvalolle, voit nauttia auringossaolosta ja ulkoilmasta huolettomammin. Parhaaseen suojautumiseen kannattaa valita tuote, joka suojaa ihoasi sekä UVA- että UVB-säteiltä. Tällöin puhutaan niin sanotuista laajakirjoisen suojan tuotteista, eli Broad Spectrum Protection aurinkosuojista. Jotta aurinkosuoja on hyväksytty EU:ssa, sen on sisällettävä suodattimia, jotka suojaavat laajakirjoisesti. EU:n säännösten mukaan UVA-suojauksen on oltava vähintään kolmasosa UVB-suoja tasosta.
Aurinkosuojan UVB-säteilyn suojaustaso ilmoitetaan suojakertoimella (SPF). Mitä korkeampi aurinkosuojatuotteesi suojakerroin on, sitä korkeampi on sen suojauksen taso UVA- ja UVB-säteitä vastaan.
UV-filtterit ja
UV-filttereihin käytetyillä kemikaaleilla on merkitystä oman ihosi, mutta myös ympäristön kannalta. Siksi on tärkeää - sen lisäksi että tuotteessa on sekä UVA- että UVB-suoja - millä aineilla suoja on saatu aikaan. Pienimolekyyliset "pahis"-filtterit ovat haitallisia vesistöille, niillä on hormonaalisia vaikutuksia ja ne voivat allergisoida herkempiä. Osa näistä filttereistä, kuten Oxybenzone ja Homosalate, imeytyvät verenkiertoon asti.
Uudemmat filtterit ovat fotostabiileja eli teholtaan kestäviä ja ne antavat laajan kirjon suojan sekä UVB- että UVA-säteilylle. Esimerkiksi Mimitikan aurinkosuojasarjasta löydät laajan kirjon filtterit. Lisäksi tuotteet ovat eläinystävällisiä, vegaaneja, mineraaliöljyttömiä, alkoholittomia ja PEG-vapaita. Tuotteissa on huomioitu huolettomuus ja helppokäyttöisyys. Aurinkosuojan lisäksi ne tarjoavat ihonhoitoa luonnollisilla vaikuttavilla aineilla. Sarjan tuotteet sisältävät 94% - 100% luonnollisia ainesosia.
Terve iho uusiutuu ja voi hyvin
Aurinkosuojavoiteet eivät kuitenkaan täysin pysty estämään säteilyä pääsemästä iholle. Siksi on tärkeää suojautua varjolla silloin kun sen on mahdollista, ja hoitaa ihoa hyvin ulkoilun tai auringossa olon jälkeenkin. Kosteutettu ja ehjä iho pystyy suojautumaan paremmin rasitustekijöitä vastaan.
Esimerkiksi hibiskus sisältää runsaasti antioksidantteja, joten se auttaa tehokkaasti ihoa elpymään ja suojautumaan vapaita radikaaleja vastaan. Hibiskuksen sisältämät antosyaanit supistavat ihohuokosia, ja tekee näin ihosta kimmoisamman. Koska hibiskus on malvakasvi, se on myös hyvin kosteuttava. Tätä luonnon tehoainetta löydät esimerkiksi Natural Fizz seerumista.
Toinen luonnon tehoaine auringon aiheuttamaa rasitusta vastaan on vadelmansiemenöljy, joka pehmittää, hoitaa ja kosteuttaa ihoa. Öljy sisältää omega-3- ja omega-6-rasvahappoja sekä alfa-linoleenihappoa, joiden koostumuksen on osoitettu vähentävän stressin vaikutuksia ihossa sekä edesauttavan vaurioituneen ihon elpymistä. Sun-kissed glow seerumi koostuu lisäksi beetakaroteenia sisältävistä öljyistä kuten annatto- ja porkkanaöljystä, jotka lisäävät ihon luonnollista hehkua.
Muistilista auringolta suojautumiseen
- Hoida ja kosteuta ihoasi päivittäin.
- Varmista, että tuote on valmistettu EU:ssa, tai että se tarjoaa laajan UVA- ja UVB-suojan.
- Muista lisätä aurinkosuojaa vähintään parin tunnin välein.
- Anna ihollesi aikaa elpyä auringosta. Voit halutessasi käyttää auringon rasitukselta ehkäiseviä tai aftersun -tuotteita.
- Juo runsaasti vettä 💦