Onko ihonhoitotuotteessani hyviä ainesosia?

Onko ihonhoitotuotteessani hyviä ainesosia?

Mikä on aidosti hyväksi?

Moni ihonhoitotuotteita käyttävä tai tuotevalintaa pohtiva asiakas kysyy purkin sisällöstä. Usein kysytään, onko sisältö hyvää vai huonoa. Tuote voi nimittäin tuntua iholla hyvältä, mutta varsinainen vaikutus selviää vasta pidemmällä käyttöajalla. Toisin sanoen hoitavia tai vaikuttavia ainesosia on vähemmän, ja nopea vaikutus iholla saadaan aikaan erilaisilla apuaineilla, jotka eivät varsinaisesti lisää ihon hyvinvointia. 

Kuten monessa muussakin asiassa, hyvä tai huono ei ole helposti määriteltävä, ja vastaus riippuu osittain myös siitä, mitä ihonhoitotuotteelta halutaan. Aihe on mielenkiintoinen ja moniulotteinen. Lähtökohtaisesti kysymyksellä lienee haetaan parasta mahdollista hinta-laatusuhdetta siten, että vaikuttavia aineita olisi mahdollisimman paljon, mutta tuotteen hinta on maltillinen. Kuluttajat ovat myös oppineet karttamaan lähtökohtaisesti tiettyjä ainesosia, kuten silikonia.

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

Tuotetta arvioidessa kannattaa katsoa ensisijaisesti sen sisältöä ainesosaluettelon kautta. Ei voi sanoa, että tuotteen tulisi aina sisältää jotain tiettyjä aineita tai ettei se saisi koskaan sisältää joitain ainesosia, vaan kyse on lähinnä siitä, millaisten aineiden yhdistelmästä sen sisältö koostuuHuomio kannattaa kiinnittää ainakin ensimmäiseen viiteen tuotesisällön mukaiseen ainesosaan, ja palata jälleen siihen, mitä tuotteelta haluaa tai odottaa. Aineososan voi googlata esimerkiksi hakemalla aineen suomenkielistä termiä, ja tällä tavalla saa yleensä useita hakutuloksia.

Tuotteiden sisältämät ainesosat on esitetty ainesosaluettelossa suurimmasta pitoisuudesta matalimpaan. Aineita joita on alle 1% voidaan esittää missä tahansa järjestyksessä, mikä saattaa tehdä tulkinnasta hankalampaa. Lisäksi kannattaa huomioida, että myös hoitavissa tai vaikuttavissa ainesosissa voi olla maksimipitoisuuksia, joita ei saa ylittää. Siksi enempi ei aina ole parempi. Mikäli tulkinta tuntuu haasteelliselta, kannattaa jälleen palata listan viiteen ensimmäiseen ainesosaan. 

Synteettinen vai luonnollinen?

Osa kosmetiikan raaka-aineista on kehitetty laboratoriossa ja tiettyjä raaka-aineita taas käytetään sekä luonnosta peräisin olevassa että synteettisessä muodossa. Kun luonnon molekyylin rakenne on opittu toistamaan laboratoriossa, voidaan sitä myös valmistaa. Luonnonkosmetiikalla tarkoitetaan tuotteita, joiden valmistuksessa on kiinnitetty huomiota ainesosien luonnolliseen alkuperään, ja joiden valmistuksessa käytetään luonnosta peräisin olevia raaka-aineita. Suurin osa kosmetiikan tuotteista sisältää sekä synteettisiä että luonnollisia raaka-aineita.

Tässäkään ei ole hyvää tai huonoa, sillä usein paras mahdollinen lopputulos saattaa sisältää joko optimaalisen kombinaation tai pienen määrän synteettistä ainetta esimerkiksi tuotteen levittyvyyden tai puhtauden takaamiseksi. Sekä synteettiset että luonnolliset raaka-aineet voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Kosmetiikkalainsäädännön mukaan näkökulmasta sekä luonnosta saatavien että synteettisten raaka-aineiden tulee kuitenkin olla turvallisia, ja molempia koskee sama lainsäädäntö.

Tsekkilista:

  • Tarkasta kosmetiikkatuotteen sisältämät ainesosat. Tuotteen sisältämät ainesosat tulee lain mukaan merkitä tuotteeseen tietyssä järjestyksessä pitoisuuksien mukaan.
  • Googlaa ainakin listan ensimmäiset viisi ainesosaa, mikäli et tiedä, mitä ne ovat.
  • Mieti, mitä haluat tuotteelta - mitä ihosi kaipaa. 
  • Seuraa kosmetiikkatuotteen vaikutusta pidemmällä aikavälillä.
  • Hae optimaalinen ratkaisu ihon, vuodenajan ja halutun vaikutuksen sekä tuotteen sisällön ja hinnan mukaan. Saatat nauttia tuotteesta enemmän, mikäli se ravitsee ihoasi ja sopii budjettiisi.

 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.