Helppo spray-tuote epäpuhtaan ihon hoitamiseen

Ihon epäpuhtauksien hoitaminen

Epäpuhdas iho

Epäpuhtauksilla voidaan tarkoittaa esimerkiksi epätasaista ihonsävyä tai rasvaisuutta. Iho saattaa näyttää epäpuhtaalta myös, mikäli kasvoilla on kuivia läikkiä tai ihottumaa. Tässä blogissa tarkoitamme epäpuhtaalla iholla kasvoja, joilla on taipumusta rasvoittumiseen, näppylöihin tai mustapäihin.

Yleensä epäpuhtauksien pääaiheuttajana on oma ainutlaatuinen geneettinen järjestelmämme. Synnymme oman ihotyyppimme kanssa, eikä ihoa voi vaihtaa tai muuttaa. Siksi murehtimisen sijaan kannattaa keskittyä siihen, miten ihoa ja eäpuhtauksia voi hoitaa mahdollisimman hyvin. Hyvin hoitamisella tarkoitetaan ihon puhdistamista, kosteutusta ja ravitsemista sekä epäpuhtauksien täsmähoitoa. 

Kasvojen puhdistaminen

Epäpuhdasta ihoa hoidetaan usein tehokkaammalla puhdistamisella. Voimakkaat puhdistusaineet voivat kuitenkin vain ärsyttää ihoa ja sekoittaa ihon omaa rasvatasapainoa tai suojakerrosta. Parasta on jatkaa ihon pudistamista hellävaraisesti ja välttää sulfaattipitoisia puhdistusaineita. Sulfaatit ovat tehokkaita kemiallisia puhdistusaineita, jotka kyllä poistavat lian ja öljyn iholta, mutta aiheuttavat myös ärsytystä ja ihon kuivumista. Sulfaatit muodostavat vaahtoa, joka voi saada ihon tuntumaan puhdistetulta ja raikkaalta. Ne kuitenkin poistavat iholta myös luonnollisen suojakerroksen. INCI-listassa sulfaatin tunnistaa sodium laureth sulfate ja sodium lauryl sulfate -raaka-aineena.

Mikäli puhdistaminen kuivattaa ihoa liikaa, saattaa se tuottaa entistä enemmän talia. Toisin sanoen iho voi olla taipuvainen epäpuhtauksille, joka lisääntyy ahkeran tai liian kovan puhdistuksen lopputuloksena. Kasvojen ihoa kannattaa kuitenkin puhdistaa hellävaraisesti päivittäin ennen muiden hoitavien aineiden käyttämistä. Hyvä nyrkkisääntö on vältellä geelit, vaahdot ja saippuat, ja käyttää kasvoille hellävaraisia puhdistusmaitoja. 

Paras tapa huolehtia ihon puhtaudesta, puhdistusrutiinin lisäksi, on pitää kädet kaukana kasvoista. Kiinnitä huomiota siihen, ettet koskettele kasvoja turhaan. Kasvojen koskettaminen saattaa lisätä rasvoittumista, ja se tuo käsien bakteerit suoraan kasvoille sekä limakalvoille. Tyynyliina ja (kasvo)pyyhe tulisi vaihtaa tarpeeksi usein, ja kiinnittää huomiota muidenkin kasvojen läheisyydessä olevien käyttötavaroiden kuten puhelimen näytön puhtauteen.

Ihon kosteutus ja ravitseminen

Myös epäpuhdas iho, vaikkakin se olisi rasvoittuva, tarvitsee kosteutta sekä ravinteita. Kasvovesi antaa kasvoille puhdistuksen jälkeen tarvittavaa vesikostetusta, joka ei tuki ihoa ja auttaa usein neutralisoimaan iho pH-arvoa. Erityisesti nuoren epäpuhtaan ihon osalta kannattaa välttää turhia hoitoaineita ja käyttää tarvittaessa kasvoveden lisäksi vain kevyttä kasvovoidetta. 

Mikäli kasvot kaipaavat kevyttä kosteutusta ja hoitoa, kasvojen kosteusvoiteista löytyy myös antiseptisiä hoitavia aineita sisältäviä kosteuttajia. Yksi parhaista antiseptisistä aineista on propolis. Propolista löytyy muun muassa kevyestä päivävoiteesta, Royal Jellystä, joka kosteuttaa kevyesti ja imeytyy hyvin. Propolis stimuloi solujen uudistumista ja nopeuttaa näin pienten pintanäppylöiden tai haavaumien parantumista.

Mikäli iho on kuitenkin epäpuhtauksien lisäksi kiristelevä tai samea, kannattaa sille antaa tarvittava ravinto ja kosteutus niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Tällöin olisi välttää ihoa tukkivia aineisosia sekä suosia korkeita pitoisuuksia hyviä ja ravitsevia raaka-aineita. Yhtä ainesosalistaa tukkivista raaka-aineista on mahdotonta luoda, sillä myös ainesosien pitoisuuksilla ja vaikuttavien aineiden kokonaisuudella on väliä - samoin sillä miten juuri oma iho reagoi näihin tukkivina tunnetuihin raaka-ainaisiin. 

Tulehduksia aikaan saavaa Propionibacterium acnes –aknebakteeria viihtyy erityisen hyvin tukkeutuneessa ihohuokosessa, jossa se lisääntyy muun muassa rasvahappojen avulla. Esimerkiksi kosmetiikassa usein käytetty, ihoa pehmentävä isopropyyli-isostearaatti (isopropyl isostearate) on  helposti myös tukkiva ainesosa. Toinen, sekin ihoa pehmentävä ainesosa on isopropyylimyristaatti (isopropyl myristate). 

Sen sijaan kasvoöljyillä on turhaan ihoa tukkiva maine. Niitä ei toki kannata käyttää, mikäli iho ei kaipaa ylimääräistä kosteutusta ja hoitoa. Moni öljy on kuitenkin suunniteltu tasapainoittamaan helposti rasvoittuvaa ihoa, ja useilla luonnollisilla öljyillä kuten tyrniöljyllä on suotuisia vaikutuksia muun muassa akneen. Esimerkiksi tyrniöljy vähentää ihon kaikkia tulehduksia ja punoituksia, ja voi siten saada epäpuhtaalta vaikuttavan ihon jopa hehkumaan.

Epäpuhtauksien täsmähoito

Epäpuhtauksien hoitoon sekä finnien ja mustapäiden poistamiseen suosittelemme asiaan perehtyneen ammattilaisen apua. Ammattitaitoisesta ihonpuhdistuksesta voi olla hyötyä, ja erityisesti kotona puristelua kannattaa välttää. Kun ihon puhdistus, puhtaana pito ja kosteutus ovat kunnossa, voi kotonakin kokeilla muutamia täsmähoitovinkkejä ja -tuotteita epäpuhtauskohtiin. Monet vannovat esimerkiksi teepuuöljyn paikalliseen, kohdennettuun käyttöön. Kannattaa tosin huomioida, että monet täsmähoitotuotteet ovat myös kuivattavia tai erityisen voimakkaita, joten niitä tulee käyttää kohtuudella sekä ohjeen mukaan laimennettuna. Lotions Imperfections on hellävarainen, valmiiksi laimennettu spray, jota voi suihkuttaa koko kasvoille. Tuotteessa on ruusuvettä, jotta se ei kuivattaisi kasvoja. Vaikuttavana aineena toimii muun muassa Välimerellä kasvava olkikukka, jolla on ihohuokosia supistava, antiseptinen ja antibakteerinen vaikutus. Tuote on dermatologisesti testattu, ja sillä on Ecocert sekä Cosmebio sertifikaatit.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.