Kasviöljyistä apua talvi-ihon hoitamiseen

Kasviöljyistä apua talvi-ihon hoitamiseen

Kylmäpuristetut öljyt ravitsevat 

Ilmojen kylmetessä moni kamppailee kuivan tai hilseilevän ihon kanssa. Kasveista ja siemenistä saatavat öljyt hoitavat sekä sisäisesti että ulkoisesti. Pehmeät kasviöljyt sisältävät tarvitsemiamme omega-3 ja omega-6 rasvahappoja, joita elimistömme ei voi tuottaa itse. Esimerkiksi avokado-, auringonkukkasiemen ja pellavansiemenöljy ovat hyviä omega-3 ja omega-6 rasvahapppojen lähteitä. Lisäbuustia iholle voi antaa esimerkiksi tyrniöljystä, jossa on omega-7:ä. Tyrni on myös antioksidanttinen, kuten vaikka hampunsiemenöljykin. Kasviöljyt sisältävät rasvahappojen ja antioksidanttien lisäksi luontaisesti runsaasti mikroravinteita ja vitamiineja, jotka tukevat ihon hyvinvointia.

Lisäämällä hyviä öljyjä ruokavalioon, iho voi paremmin keskimäärin muutamassa viikossa. Pehmeät rasvat pitävät solukalvot kunnossa ja ne tekevät yhdessä kovan rasvan kanssa ihosta kimmoisan. Öljyjä kannattaa suosia kylmäpuristetussa muodossa, lasipulloissa pakattuina. Kylmäpuristamalla ravintoaineet säilyvät kuumentamista paremmin tallella ilman kemiallisia käsittelyjä, ja lasipullossa tuote pysyy parempana pidempään. Syötävät kasviöljyt kannattaa käyttää kuumentamattomina esimerkiksi salaatinkastikkeiden, smoothien tai leivänpäällisen kuten hummuksen seassa. 

Ihonhoito uudelle tasolle

Moni meistä tietää tunteen, kun talvipakkasilla paksukaan kerros perusvoidetta ei auta kuivuuden tunteeseen, ihon kutiamiseen tai hilseilyyn. Synteettisesti kosteuttavat voiteet eivät hoida ihoa tarjoamalla tarvittavia ravintoaineita, jolloin kutina tai kireä tunne jatkuu rasvauksesta huolimatta. Hoitavien kasviöljyjen avulla iho saa tarvitsemansa ravinnon. Laadukkaat öljyt imeytyvät ihoon hyvin.

Mitä suurempi molekyylikoko öljyllä on, sitä hitaammin se imeytyy. Hitaasti imeytyminen ei tarkoita imeytymistä huonosti. Erityisen kuiva iho saattaa hyötyä hitaasta imeytymisestä, kun taas erityisen nopeasti imeytyvät öljyt kuten ruusunmarja-, auringonkukka- ja rypäleensiemenöljy sopivat myös rasvaisemmalle iholle. Monilla öljyillä on antiseptisiä vaikutuksia, jolloin ne sopivat yleisestä käsityksestä poiketen epäpuhtaalle tai akneiholle. Useimmiten esimerkiksi kasvoöljyt ovat sekoitus useampaa kasviöljyä, jolloin ne hoitavat ihoa monipuolisesti. Aidosti laadukas ja monipuolisesti ihoa hoitava kasvoöljy, kuten muutkin ihoöljyt, koostuu kylmäpuristetuista kasviöljyistä ja usein luomutuotettuna.

Mistä aloitan

Aloita tarkastamalla ihosi kunto ja tarpeet. Mikäli iho on ärtynyt, kokeile öljyä ensin pienelle ihoalueelle. Kuori iho tarvittaessa hellävaraisesti, jotta öljy pääsee imeytymään paremmin ja iho voi hyödyntää öljyn ravintoaineet tehokkaasti. Tarkasta ihonpuhdistusrutiini, ja vältä kuivattavia puhdistustuotteita kuten sulfaattipitoisia saippuoita tai puhdistusvaahtoja. Mikään ravintoaine tai öljy ei korjaa liian voimakkaan puhdistuksen kuivattavaa vaikutusta.

Ihon tehohoitoon kannattaa etsiä esimerkiksi jojobaa tai kosteutta sitovaa kannabis sativa eli hamppuöljyä. Kannabis sativa ja tyrniöljy ovat myös erinomaisia edistämään ihon omia suojatoimintoja, ja molemmilla on lisäksi voimakkaasti ihoa uudistavia ja antioksidatiivisia ominaisuuksia. Luumunkiviöljy on nopeasti imeytyvää ja jättää ihon silkinpehmeäksi. Neroliöljy hidastaa turhaa ihon vanhenemista ja palauttaa kimmoisuutta.

Kasviöljyistä voi saada apua useisiin ihon haasteisiin ja niistä on harvoin haittaa, vakavampia ja harvinaisempia allergioita lukuunottamatta. Ennenkaikkea voimme ravita ihoamme öljyillä niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Iholle aina varmin valita on kauneudenhoitoon tarkoitettu öljyseos, öljyseerumi tai voide, jossa on runsaasti hoitavia kasviöljyjä. Huomioithan, että inci luettelon hännillä oleva yksittäinen kasviöljy ei vielä takaa tuotteen toimivuutta tai anna osviittaa siitä, että ainesosan pitoisuus riittäisi vaikuttavuuteen. Hyvälaatuiset, runsaat kasviöljytuotteet tehokosteuttavat ihoa, puhdistavavat kasvot meikistä, hoitavat hiusten haperot latvat ja kutisevan ihon tai toimivat luonnollisena mutta tehokkaana anti-age-tuotteena. 

 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.